دوره 13، شماره 3 - ( 1392 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 108-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khalili Araghi M, Nobahar E, Ghaemi Dizaji A. An Application of Game Theory in Islamic Economics. QJER 2013; 13 (3) :87-108
خلیلی عراقی منصور، نوبهار الهام، قائمی دیزجی آمنه. کاربردی از نظریه بازی ها در اقتصاد اسلامی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1392; 13 (3) :87-108

1- . استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
2- دانشجوی دکتری علوم اقتصادی دانشگاه تهران
3- کارشناس ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران
شرع مقدس اسلام همواره برای همه انواع معاملات، حدود و ثغوری معین کرده است که با عنوان قواعد و منهیات از آنها یاد می شود که از جمله این منهیات، قاعده نفی غرر است. طبق این قاعده، انجام هرگونه معامله­ای که در آن خطری ناشی از وجود ابهام در اصل وجود مبیع، قدرت بر تسلیم و دریافت مبیع و صفات مؤثر در قیمت و تقاضای مبیع وجود داشته باشد، به طوری که به واسطه این خطر، احتمال بروز زیان وجود داشته باشد، ممنوع شده است. در این مطالعه، سعی شده است با استفاده از ابزار تئوری بازی ها، قاعده نفی غرر که یکی از مهم ترین قواعد اقتصادی اسلام است، مورد بررسی قرار گیرد. هدف اصلی این مقاله، نشان دادن دلایل باطل بودن معاملات غرری در اسلام با استفاده از ابزار تئوری بازی­ها است. در این راستا، با مدل سازی یک معامله غرری فرضی در قالب یک بازی با اطلاعات نامتقارن، تبعات وجود چنین معاملاتی در جامعه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از این است که بی­توجهی به این قاعده مهم و ارزشمند و وجود معاملات غرری در جامعه، یک هزینه اضافی را بر جامعه تحمیل کرده و مطلوبیت کل افراد جامعه را کاهش می­دهد. همچنین نتیجه گیری شده که با رفع مشکل اطلاعات نامتقارن و شفاف کردن اطلاعات در جامعه، احتمال بروز معاملات غرری در جامعه کاهش یافته و سطح رفاه کل جامعه افزایش خواهد یافت.

دریافت: 1390/10/11 | پذیرش: 1391/2/20 | انتشار: 1392/6/1