دوره 17، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 175-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazari R, Khodaparast Mashhadi M, Seifi A. Analyzing Behavior of Iran in OPEC: an Application of Markov Regime-Switching Models. QJER 2017; 17 (2) :145-175
URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-12077-fa.html
نظری روح اله، خداپرست مشهدی مهدی، سیفی احمد. تحلیل رفتار ایران در سازمان اوپک: کاربردی از مدل های مارکف سوئیچینگ. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1396; 17 (2) :145-175

URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-12077-fa.html

1- دانشجوی دکترای علوم اقتصادی پردیس بین الملل دانشگاه فردوسی مشهد
2- عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد
3- استادیار اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد
بررسی علمی رفتار تولیدکنندگان عمده نفت، همواره یکی از مسائل پیش روی صاحب نظران اقتصادی بوده است. ظهور اوپک به‌عنوان یک بازیگر عمده در معادلات نفتی سبب شد که بسیاری از تحقیقات و مطالعات درباره عرضه نفت در دهه های اخیر، بر روی رفتار اوپک و کشورهای عضو آن صورت پذیرد. ایران به عنوان دومین تولیدکننده نفت اوپک جایگاه ویژه ای در شکل گیری سیاست های این سازمان داشته است. از این رو، در این مقاله، رفتار ایران در سازمان اوپک با استفاده از داده های ماهانه 2015:12-1973:1 بررسی شده است. بدین منظور، برآوردها ابتدا با استفاده از مدل خطی گریفین گسترش یافته، سپس با استفاده از روش مارکف سوئیچینگ و دو حالت احتمال انتقال ثابت و احتمال انتقال متغیر با زمان صورت گرفت. نتایج حاصل از روش احتمال انتقال ثابت، نشان داد که رفتار ایران غیرخطی و رژیم تبانی، عمده ترین حالت رفتاری ایران بوده، به طوری که احتمال باقی ماندن در رژیم رقابتی 005/0 درصد، و به عبارتی دیگر در دوره مورد بررسی، غالباً رفتار ایران در سازمان همسو و هماهنگ با سایر اعضا و مبتنی بر توافق و تبانی و قواعد کارتل گونه بوده است. در حالی که نتایج به دست آمده از روش احتمال انتقال متغیر با زمان نتوانسته است به روشنی عوامل مؤثر بر اثرات غیرخطی بر رفتار تولید نفت ایران را مشخص کند.

دریافت: 1395/5/24 | پذیرش: 1395/9/28 | انتشار: 1396/4/1