دوره 16، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 164-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motahari M, Lotfalipour M R, Matin S. Investigating the Causal Relationship between Producer Price Index and Consumer Price Index for the Economy of Iran. QJER 2016; 16 (1) :141-164
مطهری محب اله، لطفعلی پور محمد رضا، متین شهاب. بررسی رابطه علّی میان شاخص قیمت تولیدکننده و مصرف کننده در اقتصاد ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1395; 16 (1) :141-164

1- دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی
2- استاد گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی
3- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده‌ علوم اقتصادی و اداری
شناخت ماهیت ارتباط علّی میان متغیرهای اقتصادی برای سیاستگذاران و برنامه­ریزان اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، مطالعه حاضر علیت گرنجری میان شاخص قیمت تولید کننده (PPI) و شاخص قیمت مصرف­کننده (CPI) را برای اقتصاد ایران بررسی می‌کند. از نقطه نظر سیاستی، نتایج مطالعه می توانند سیاستگذاران اقتصادی را در اتخاذ سیاست‌های مؤثر ضد تورمی آگاه سازند. برای این منظور، داده­های ماهانه دوره زمانی 1369 تا 1390 به کار گرفته شده اند. نتایج آزمون هم­انباشتگی نشان می دهد که ارتباط تعادلی بلندمدتی میان این متغیرها وجود دارد. بر اساس آزمون هسیائو، در هر دو افق زمانی کوتاه مدت و بلندمدت، علیت دوطرفه میان CPI و PPI وجود دارد. آزمون تودا و یاماموتو نیز بر ارتباط علّی دوطرفه میان متغیرها دلالت دارد. با این حال، به نظر می رسد که علیت از PPI به CPI قوی­تر از CPI به PPI است که فرضیه کاشینگ و ام. ­سی. گاروی (1990) را تأیید می کند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: C01 - Econometrics|E31 - Price Level; Inflation; Deflation|A1 - General Economics
دریافت: 1392/7/21 | پذیرش: 1393/8/21 | انتشار: 1395/3/1