دوره 16، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 105-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dahmardeh N, Jofreh M. The Comparison of Relationship between Government Size and Trade Openness in D8 and OECD. QJER 2016; 16 (4) :85-105
دهمرده نظر، جفره مریم. بررسی مقایسه ای ارتباط اندازه دولت و باز بودن تجاری در میان کشورهای عضو D8 و OECD. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1395; 16 (4) :85-105

1- استاد اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان، دکتری اقتصاد توسعه دانشگاه تهران،
2- کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان، مدرس مدعو دانشگاه پیام نور بوشهر،پیام نور بوشهر
با گسترش حضور و دخالت دولت در اقتصاد، بررسی ارتباط حجم و اندازه دولتو ارتباط این شاخص ها با متغیرهای کلان اقتصادی، همواره مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان، سیاستگذاران و محققان قرار دارد. در پژوهش حاضر، وضعیت اندازه دولت در میان کشورهای دی هشت و عضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه و ارتباط آن با درجه باز بودن تجاری با استفاده از داده های تابلویی طی سالهای 2012- 2000 مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، از شاخص شدت تجاری به عنوان یکی از زیر شاخه های باز بودن تجاری استفاده شده و با توجه به نتایج آزمون های ریشه واحد  و نامانا بودن متغیرهابراساس آماره های مورد بررسی، آزمون هم انباشتگی جهت اطمینان از رابطه بلند مدت متغیرها صورت گرفته و داده ها بر اساس مدل اثرات ثابت و روش حداقل مربعات وزنی تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد که ارتباط مثبت و معنی داری به میزان تقریباً 12 درصد میان  اندازه دولت و درجه باز بودن اقتصاد در میان کشورهای دی هشت و این ارتباط برای کشورهای عضو OECD معنی دار حاصل نشد ولی نتایج ارتباط اندازه دولت با اندازه کشور (کل جمعیت)، برای هر دو گروه کشور مثبت به دست آمده است. بنابراین با توجه به نتایج، لازم است با اعمال سیاست های مختلف تجاریجهت رفع موانع تجاری می توان در جهت تقویت شاخص های حکمرانی خوب گام برداشت.

دریافت: 1393/2/29 | پذیرش: 1394/9/23 | انتشار: 1395/9/1