دوره 10، شماره 3 - ( 1389 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 24-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baseri B, Sadeghi H, Khaksar G. Performance of Producer Cooperatives in Iran’s Agriculture Sector. QJER 2010; 10 (3) :1-24
باصری بیژن، صادقی حسین، خاکسار غلامرضا. بررسی عملکرد تعاونی های تولید در کشاورزی ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1389; 10 (3) :1-24

1- استادیار دانشکده اقتصاد و حسابداری واحد تهران مرکز
2- استادیار علوم اقتصادی دانشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
3- کارشناس ارشد اقتصاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
هدف مطالعه حاضر، شناسایی و تحلیل نقش تعاونی های تولید بر توسعه روستایی در ایران در استانهای فارس، خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی)، همدان، سمنان و گلستان از جنبه های اقتصادی و اجتماعی می باشد. به منظور اثربخشی نقش تعاونی های تولید روستایی در کمک به شرایط اقتصادی و اجتماعی اعضاء، شناخت اثرات اقتصادی آنها در قالب متغیرهای اقتصادی نظیر بازدهی عوامل تولید، اثر بخشی بر سطح تولید و درآمد خانوار، میزان احیای اراضی، امکان ایجاد صنایع تبدیلی، استفاده از تکنولوژی جدید در قالب ماشین آلات و همچنین شناخت آثار اجتماعی آنها از طریق ارزشیابی میزان رضایت و مشارکت اعضاء، وضعیت مهاجرت، رشد آگاهی، بهبود در رفاه اجتماعی اعضاء، تقسیم کار و تخصص گرایی و بهره مندی از دوره های آموزشی در شرکت های تعاونی تولید ضرورت دارد. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای سهمیه ای و به صورت تصادفی از بین اعضای تعاونی های تولید استانهای مذکور، نمونه ای به حجم 212 تعاونی انتخاب و تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی و استنباطی استخراج گردید. نتایج نشان می دهد که تعاونی های تولید درکاهش میزان مهاجرت، افزایش مشارکت در امور تولیدی و اجتماعی، جذب نیروی کار خارج از خانوار و تغییر نگرش از نگاه سنتی به کشاورزی به نگاه تجاری در بین اعضاء و افزایش خودآگاهی اجتماعی، نقش مؤثری داشته اند.

دریافت: 1388/9/30 | پذیرش: 1389/4/7 | انتشار: 1389/7/10