دوره 14، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 238-217 | برگشت به فهرست نسخه ها

esfandyari M, dahmardeh N, Kavand H. Dual Labor Market in a Dynamic Stochastic General Equilibrium Model of Iran. QJER 2014; 14 (1) :217-238
اسفندیاری مرضیه، دهمرده نظر، کاوند حسین. بازار کار دوگانه در چارچوب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی برای اقتصاد ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1393; 14 (1) :217-238

1- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان
2- دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان
3- عضو هیات علمی دانشگاه تهران
سهم قابل توجه اشتغال غیررسمی در ایران از یک سو و استفاده رو به گسترش مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی توسط بانک های مرکزی برای تحلیل سیاست های اقتصادی و رفع نواقص این مدل ها از سوی دیگر، ضرورت طراحی یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی مبتنی بر ویژگی های اقتصاد کشور و دربرگیرنده بازار کار دوگانه را آشکار می سازد. برای این منظور مطالعه حاضر علاوه بر تفکیک بازار کار به بخش رسمی و غیررسمی، بنگاه های اقتصادی را نیز بر حسب نوع تابع تولید و نوع استفاده از نیروی کار به بنگاه رسمی و غیررسمی تقسیم نموده است. متغیرهای مورد استفاده در مدل با تناوب سالانه و در فاصله زمانی 89-1353 از سری های زمانی بانک مرکزی و نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن و سرشماری کارگاهی مرکز آمار ایران استخراج شده است. پس از حل مدل با استفاده از روش مقداردهی، آثار شوک های بهره وری کل عوامل تولید، مخارج دولت، درآمد نفت و نرخ رشد پول با فرض عدم وجود چسبندگی و همچنین با لحاظ چسبندگی اسمی دستمزد بر متغیرهای واقعی مدل مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که بخش غیررسمی بازار کار در ادوار مختلف کسب و کار همانند یک ضربه گیر عمل نموده و حرکت مخالف چرخه ای[1] دارد. همچنین با توجه به وجود چسبندگی دستمزد در الگو، پول در کوتاهمدت خنثی نبوده و بر متغیرهای واقعی اقتصاد تأثیر دارد.
[1]. Countercyclical
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: C61 - Optimization Techniques; Programming Models; Dynamic Analysis|A1 - General Economics|D5 - General Equilibrium and Disequilibrium
دریافت: 1392/7/16 | پذیرش: 1392/10/25 | انتشار: 1392/12/19